RFID Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS) (Bölüm 1): Genel Sorular

1. RFID Nedir?

RFID, "radyo frekansı ile tanımlama" anlamına gelir ve nesneleri veya insanları otomatik olarak tanımlamak için radyo dalgalarını kullanan teknolojileri ifade eder. RFID, elektromanyetik dalgaları hava yoluyla ileten "hava arayüzü "nü kullanır. Tipik olarak, bir seri numarası veya ürün/nesne ile ilgili diğer bilgiler ("tanımlayıcı") bir mikroçip üzerinde saklanır. Bu çip, çipin tanımlama için gerekli bilgileri bir okuma cihazına aktarmasını sağlayan bir antene takılıdır. Anten ve çip kombinasyonuna "RFID etiketi" veya "RFID transponder" adı verilir.

Okuma cihazları, okuma cihazları ve etiketler arasındaki bilgi alışverişi için iletişim rutinini belirleyen işlevsel ve mantıksal bloklara sahiptir. Okuyucular, etiketleri etkinleştiren bir enerji alanı oluşturur. Pilli aktif etiketler mevcut olsa da, en yaygın RFID etiketleri pasiftir, bu da onları büyük ölçüde bakım gerektirmez hale getirir. RFID etiketinin türüne bağlı olarak, ürünle ilgili çok sayıda farklı bilgi tek bir etikette depolanabilir. Özel arayüzler RFID sisteminin bir PLC veya diğer IT sistemleri ile iletişimini sağlar.

2. RFID'nin Tarihçesi Nedir?

Çeşitli kaynaklara göre, RFID'nin kökenleri, farklı ülkelerin hava savaşlarında radar teknolojilerinden yararlandığı İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanmaktadır. Radar ve radyo frekansı teknolojileri, şirketlerin mağazalar için basit 1 bitlik etiketlere dayalı hırsızlık önleme sistemleri geliştirdiği 1950'ler ve 1960'larda daha fazla ilgi gördü. İlk ABD RFID patentleri, RFID'nin çeşitliliğinin çoktan ortaya çıktığı 1970'lerde kaydedildi: o zamanlar teknoloji, nükleer malzeme taşıyan kamyonların güvenliğini sağlamak veya aşılama prosedürlerini daha iyi koordine etmek için inekleri izlemek için kullanılıyordu.

İşin ilginç yanı, tüm bu uygulamaların uyarlamalarının bugün hala kullanılıyor olması: uçaklar kimlik etiketleri taşıyor, nükleer madde taşıyan kamyonlar için geliştirilen sistem yollarda kullanılan geçiş ücreti ödeme sistemlerine dönüştü ve dünyanın her yerindeki inekler düşük frekanslı etiketler yardımıyla takip ediliyor.
 

3. RFID Nerelerde Kullanılıyor?

Bir önceki nokta RFID'nin çok yönlü bir teknoloji olduğunu zaten göstermişti. Speedpass ve ücret toplama sistemleri gibi sistemlerin yanı sıra en yaygın uygulamalar erişim kontrolü ve varlık izleme çözümleridir. Varlık takibi çok çeşitli uygulamalara yol açar, çünkü farklı endüstriler ve şirketlerin hepsinin üretim hatları boyunca ele alınması gereken çok sayıda tanımlama görevi vardır. Parçalar ve parçalar birçok tedarikçi tarafından sağlandığında, tanımlama bir zorunluluk haline gelir.

4. RFID Standartlaştırılmış mı?

Hemen hemen her otomasyon teknolojisinde olduğu gibi, birlikte çalışabilirlik RFID teknolojisinin çok önemli bir yönüdür. Farklı satıcılardan gelen ürünlerin birbirleriyle iletişim kurmasını istersiniz. Bunun için, bu farklı RFID standartlarını geliştiren ve denetleyen küresel, ulusal, bölgesel ve sektöre özgü kuruluşlar vardır. Basitçe söylemek gerekirse, küresel öneme sahip RFID standartları, bölgesel veya sektöre özgü standartlardan daha fazla tarafa sahiptir. Küresel bazda, çok önemli organlar EPCglobal, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ve Ortak Teknik Komitesi (JTC 1) ile Uluslararası Standartlar Örgütü'dür.

RFID pazarı çeşitli teknik yaklaşımlara sahip olduğundan ve farklı frekans aralıkları gerektiğinden, tüm dünyada ihtiyaç duyulan birçok farklı standart vardır. Tek bir küresel standart tarafından ele alınan tek RFID teknolojisi türü pasif UHF RFID'dir. İlk olarak 2004 yılında yayınlanan ve "EPC Gen 2" olarak da bilinen EPCglobal UHF Gen 2 V1, 860 MHz ... 960 MHz UHF aralığında çalışan sorgulayıcılar ve pasif etiketlerden oluşan bir RFID sistemi için fiziksel ve mantıksal gereksinimleri tanımlar. EPC Gen 2 standardı, uygunluk ve birlikte çalışabilirlik testleri sayesinde Gen2 RFID ürünlerinin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde etkileşime girebilmesini sağlar.

5. RFID Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

RFID teknolojisi bir dizi net fayda sunar. Çoğu RFID etiketi neredeyse sayısız kez yeniden kullanılabilir ve pasif yapıları nedeniyle bakım gerektirmez, bu da ilk yatırımların gerçekten karşılığını almasını sağlar. Bir RFID sistemi bir sürece uygulandığında, hataya açık manuel veri toplama geçmişte kalır. Bu da idari hataların en aza indirilmesi, daha iyi şeffaflık ve büyük hız kazanımları anlamına gelir.

Örneğin, UHF RFID okuyucularımız çoklu etiket okumayı destekler, bu da daha yüksek bir üretim hacmi ve hızlandırılmış stok sayımı sağlar. Tüm lojistik süreçleri, RFID kullanımıyla verimlilik açısından optimize edilebilir, çünkü aynı zamanda konumlandırmaya da izin verir